Psih. Raluca-Ioana GORDAN

Atelierul de emoții pentru copii

Atelierul de EMOȚII pentru copii

- identificarea și gestionarea emoțiilor -

De câte ori spunem în viață: „Am emoții!”?
Dar ce înseamnă asta cu adevărat?

Emoțiile se simt diferit, le localizăm diferit în corpul nostru. Unele ne copleșesc, altele ne îngheață, altele ne fac să mergem mai departe. Uneori, nici noi ca adulți nu putem să ne explicăm ce simțim și de ce simțim emoția respectivă. Cum se numește ea și ce fac cu ea mai departe? Mă ajută sau e distructivă pentru mine?

Pentru copii, mai ales, poate fi resimțită foarte puternic o emoție intensă pe care nu știu cum o să și-o regleze. În acest fel, apar uneori comportamente indezirabile de genul țipetelor – dacă nu le este îndeplinită o dorință. Se pot simți furioși și își descarcă furia în moduri distructive atât pentru ei, cât și pentru alții.

Emoțiile nu se pot învăța. Se pot recunoaște, se pot asuma și se pot transforma în „prietenii noștri”.

Scopul acestui atelier este de a ajuta copilul să-și dea seama de ceea ce simte, să dea un nume emoției și să o gestioneze într-un mod adecvat.

Timp de 5 săptămâni, ne vom plimba împreună prin colorata lume a emoțiilor și vom descoperi cât de frumos este să simțim!

Prin jocuri, exerciții și povești, vom identifica emoțiile de bază ca furia, bucuria, teamași tristeteași vom învăța împreună să le gestionăm.

La finalul atelierului, copilul va putea ști când și de ce resimte fiecare dintre aceste emoții, dar mai ales cum să regleze intensitatea trăirii și manifestării acestora.

BUCURIA

De multe ori, bucuria este atât de intensă încât copilul poate deveni foarte agitat. Astfel, această emoție pozitivă poate fi însoțită de reacții explozive, nerăbdare, țipete etc.

Cum să ne bucurăm?

Bucuria este cel mai mare dar, iar copii vor învăța cum să o gestioneze pentru a nu stârni agitație, tipete sau alte reacții explozive.

De asemenea, copiii vor putea învăța cum să găsească bucurie în orice lucru mărunt și în relația cu ceilalți copii.

TEAMA

Teamai îi poate îngheța pe cei mici. De multe ori, ajung să evite diverse situații, se pot priva de diferite bucurii doar pentru a nu resimți această emoție. Trăirile fizice care însoțesc teama pot fi foarte intense (plânsete, palpitații, tremur etc.) și copleșesc copilul, acesta neștiind ce se întâmplă cu el.

Cum să ne învingem teama?

Teama îi împiedică de multe ori pe copii să își dezvolte personalitatea și spiritul creativ.

Rolul „magic” al acestui atelier de emoții este să îi ajute să își înfrângă temerile în mod constructiv, să se implice și să nu stea pe margine de teama unei nereușite.

TRISTEȚEA

E foarte trist să vezi un copil trist. Plânsul, lipsa de energie, izolarea, modificări ale somnului și/sau ale apetitului alimentar pot fi semne ale trăirii acestei emoții.

Cum depăşim tristeţea

Tristețea privează copiii de energia specifică vârstei lor și împiedică o dezvoltare armonioasă.

Întâlnirile din cadrul atelierului de emoții vor ajuta copiii să se cunoască mai bine și să nu se lase conduși de emoții negative, să le gestioneze cât mai bine.

FURIA

Furia este o emoție des resimțită și manifestată de copii. Bombănelile, proasta dispoziție, mimica îmbufnată, țipetele, plânsetul, loviturile, refuzul sunt câteva dintre manifestarile acesteia.

Cum calmăm furia?

Furia împiedică de cele mai multe ori copiii, prin reacțiile lor exuberante, să se concentreze sau să se bucure de un anumit moment sau de o activitate particulară.

Rolul atelierului de emoții este să ajute copiii să înteleagă mai bine ce se întamplă cu ei, cum îi afectează aceste emoții si cum să se bucure mai mult de ceea ce este în jurul lor.

Informații organizatorice:

5 întâlniri

Grupele sunt formate din maxim 10 copii, în baza etapei de dezvoltare în care copilul se află, conținutul fiind adaptat acesteia. Astfel, pot fi formate grupe de copii de 3-4 ani până la 9-11 ani.

Inițial se formează o listă de așteptare, iar ulterior la atingerea numărului minim de copii (5), se stabilește o zi și o oră pentru desfășurarea atelierelor.

60 lei/întâlnire/copil

Cabinetul Suport Psihologic, situat pe Strada Decebal, nr. 130, Cluj-Napoca.

Atelierul va fi coordonat de:

Raluca Ioana GORDAN - Psiholog clinician, psihoterapeut, consilier parental & părinte

Informații suplimentare și înscrieri:

telefonic - 0744 933 140 sau pe email - raluca.gordan @ suportpsihologic.ro

Foto: Patrick Fore

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.