Psih. Raluca-Ioana GORDAN

Ne putem vindeca citind cărți?

Ne putem vindeca citind cărți?

Cu mulți ani în urmă, la începuturile călătoriei mele prin propriul proces de dezvoltare personală, citeam diverse cărți cu speranța că voi găsi răspunsuri la întrebările care mă preocupau: „De ce mi se-ntâmplă asta?”, „De ce mă simt așa?”. Generoasă, fiecare carte îmi oferea o multitudine de „Uaaaaaa!!!!”-uri așa că, la finalul fiecărei cărți, îmbătată de euforia descoperirilor, mă așteptam ca toate aceste noi înțelegeri să mă și re-formateze precum se-ntâmplă în poveștile în care calul mănâncă o porție de jăratec, se scutură de trei ori și se transformă peste noapte din mârțoagă într-un splendid armăsar. Doar că, dacă ați citit și voi vreo fantastică carte de dezvoltare personală, ați simțit pe propria piele că… nu se-ntâmplă deloc așa!

Mulți clienți îmi trec pragul cabinetului cu dorința de a afla răspunsurile la „DE CE?”-urile lor și cu așteptarea implicită că explicațiile în sine să le aducă și transformarea mult visată. Dar e ca și cum te-ai aștepta ca doar cuvintele medicului stomatolog („vă doare măseaua pentru că… aveți un abces… care s-a format în timp….din cauză că…”) să-ți ia durerea, să-ți înlăture abcesul și să-ți vindece măseaua (nerealist, nu?).

Înțelesurile aprind lumina în mintea noastră și ne ajută astfel să vedem lucruri nedeslușite până atunci. Ele vor fi lanterna care-ți vor lumina apoi drumul către pivnița aceea din inima ta, pe care-ai ferecat-o cu șapte lacăte ca nu cumva emoțiile acelea dureroase să-și arate către tine fața hidoasă. Și de ce-ai coborî atunci acolo? …Pentru că, în sinceritatea ta, știi că oricât le-ai fereca acolo, ele tot reușesc, cumva, ca niște fantome insidioase, să te bântuie când ți-e lumea mai dragă și să-ți întunece gândurile, sufletul, ziua…

Dar știi, în înțelepciunea populară cuprinsă în povești, eroul care reușea să înfrunte zmeii și să-i doboare nu era niciodată singur, căci nu era niciodată un super-om! Era un om obișnuit dar dispus să pornească în călătoria vieții lui cu toate provocările ei și deschis la a căuta soluții, ghidare și ajutor de la „specialiștii” din poveste.

Așadar, continuă să cauți răspunsuri folosind sursele relevante pentru tine (cărți, podcasturi, practici spirituale etc.)! Vei aduce astfel tot mai multă lumină în gândirea ta, noi perspective, știința de a face transformări benefice în viața ta. Iar când puterile tale de om ca toți oamenii nu-ți mai sunt suficiente în înfruntarea „zmeilor” sau „fantomelor” din viața ta, atunci, precum eroul din povești, fii deschis la a căuta și primi ghidare, sprijin, ajutor, însoțire de la profesioniștii care ți le pot oferi. Poate fi un drum lung și anevoios uneori dar, amintește-ți: e călătoria ta către (în sfârșit!) starea ta de bine cu tine și cu ceilalți!

Foto: Patrick Tomasso / Unsplash 

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.