Psih. Raluca-Ioana GORDAN

Atelierul de emoții

Emoţiile se simt diferit, le localizăm diferit în corpul nostru. Unele ne copleşesc, altele ne îngheaţă, altele ne fac să mergem mai departe. Uneori, nici noi ca adulţi nu putem să ne explicăm ce simţim şi de ce simţim emoţia respectivă. Cum se numeşte ea şi ce fac cu ea mai departe? Mă ajută sau e distructivă pentru mine?

De câte ori spunem în viață „Am emoții?”.Dar ce înseamnă asta cu adevărat? Uneori ne copleșesc, ne îngheață, alteori ne fac să mergem mai departe.

Copiii mai ales pot resimți foarte puternic o emoție intensă pe care nu știu cum să și-o regleze. Astfel apar uneori comportamente indezirabile de genul țipetelor – dacă nu le este îndeplinită o dorință. Se pot simți furioși și își descarcă furia în modu

ri distructive atât pentru ei, cât și pentru alții.

Scopul: Ajutarea copilului să-și dea seama de ceea ce simte, să dea un nume emoției și să o gestioneze într-un mod adecvat. Emoțiile nu se pot învăța, acestea se pot recunoaște, se pot asuma și se pot transforma în „prietenii noștri”.

Toate acestea prin joc și culoare, într-o atmosferă prietenoasă și caldă. Întâlnirile sunt fie săptămânale, fie sub formă de program intensiv.

Împreună cu copiii descoperim:

– Care sunt emoțiile de bază (bucuria, frica, furia și tristețea)?
– Cum le identificăm corect? (ex. oare sunt foarte trist/ă acum, sau furios/furioasă?)
– Cum și unde le simțim?
– Cum arată în viețile noastre?
– Ce anume gândim atunci când le simțim?


Din discuțiile noastre învățăm că fiecare dintre noi poate trăi aceste emoții diferit, le putem simți și experienția diferit. Prin activitățile desfășurate în grup (vizionare de filmulețe, poveștile citite, discuțiile în grup etc.), identificăm tehnici care să ne ajute să e auto-reglăm emoțional (ex. Ce fac atunci când sunt foarte furios/furioasă?).

Atelierul are loc sub forma de întâlniri săptămânale, timp de cinci sesiuni.

Grupele pentru atelier sunt formate din maximum 10 copii și se realizează în baza etapei de dezvoltare în care copilul se află, fiind și conținutul adaptat acesteia. Astfel, pot fi formate grupe de copii de 3-4 ani, până la 9-11 ani.

Inițial se formează o listă de așteptare, iar ulterior la atingerea numărului minim de copii (aprox. 5), se stabilește o zi și o oră pentru desfășurarea atelierelor.

Înscrierile se pot face fie telefonic, la numărul 0743 499 585, fie pe adresa de mail contact@suportpsihologic.ro.

Vă așteptăm la atelier!

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.